Suomalais-norjalainen taiteilijakaksikko tekee yhteistyötä Unescon biosfäärialueen kanssa Pohjois-Karjalassa

kaksi naista seisoo nojaten toisiinsa punaiset hatut päässä Lieksa-kyltin edessä
Taiteilijakaksikko Riitta Ikonen ja Karoline Hjorth - Huomaa hatut! Kiitokset Pohjois-Karjalan maakuntaliitolle niistä!

Lautasen kokoiset silmät -projekti

“Lautasen kokoiset silmät eli Eyes as Big as Plates” on suomalais-norjalaisen taiteilijaduo Riitta Ikosen ja Karoline Hjorthin jatkuva yhteistyöprojekti. Alkaen luonnonilmiöiden folklorististen selitysten tutkimisesta, Lautasen kokoiset silmät on kehittynyt jatkuvaksi nykyihmisen luontoon kuulumisen etsimiseksi.

 

Tavoitteenaan yhdistää taiteen, tieteen ja aktivismin voimat, suomalais-norjalainen taiteilijaduo Riitta Ikonen ja Karoline Hjorth kuvaavat yhä enemmän ihmisiä, jotka ovat aktiivisesti mukana ilmastonmuutoskeskustelussa ja tutkivat taiteen mahdollisuuksia käynnistää järjestelmämuutosta.

 

Jokaisessa sarjan kuvassa on maisema taustanaan yksin olevaa hahmo, joka on pukeutunut ympäristön elementteihin, jotka eivät osoita aikaa tai paikkaa. Luonto toimii tässä sekä sisältönä että kontekstina: hahmot asuttavat maisemaa kirjaimellisesti päällään veistokset, jotka he luovat yhteistyössä taiteilijoiden kanssa.

 

Sarja on tuotettu yhteistyössä eri alojen ihmisten kanssa. Taiteilijakaksikko on kuvannut ihmisiä Norjassa, Suomessa, Ranskassa, Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Islannissa, Färsaarilla, Ruotsissa, Etelä-Koreassa, Tšekin tasavallassa, Japanissa, Senegalissa, Ulko-Hebrideillä, Tasmaniassa, Kanadassa, Saksassa ja Grönlannissa.

 

Ikonen ja Hjorth ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2011 lähtien julkaisuissa ja projekteissa, kuten Eyes as Big as Plates (meneillään oleva), The World in London (2012), Time is a ship that never is anchor (2014–18), Signal, Lights, Connected for the PyeongChangin talviolympialaiset (2018), TED Talk 2020 ja Finnskogen Understories (meneillään oleva). Suomalainen taiteilija Riitta Ikonen valmistui maisteriksi Royal College of Artista vuonna 2008. Norjalainen valokuvaaja, taiteilija ja kirjailija Karoline Hjorth valmistui maisteriksi Westminsterin yliopistosta (Lontoo) vuonna 2009.

 

Tuomassa esiin Pohjois-Karjalan biosfäärialueen ihmisiä

 

Taiteilijoiden ja biosfäärialueen yhteistyöllä pyritään esittelemään biosfäärialueella asuvia ihmisiä ja heidän suhdettaan ympäröivään ympäristöönsä.

Keskustelujen kautta käsitellään myös biosfäärialueen suurempia teemoja, kuten kyläelämää, väestörakenteen muutosta maaseudulla, metsätaloutta, turvetuotantoa sekä soiden ja jokien ennallistamista.

Kaksikko on jo julkaissut kaksi kirjaa “Eyes as Big as Plates” ja “Eyes as Big as Plates 2”. Pohjois-Karjalan biosfäärialueella kuvattuja kuvia esitellään seuraavassa kirjassa. Myös muilla biosfäärialueilla on suunnitteilla vastaavia kuvauksia – vaihtoehtoja on runsaasti, sillä tällä hetkellä maailmassa on yli 740 Unescon biosfäärialuetta!

nainen pitelee isoa kasaa kukkia päänsä päällä ja toinen henkilö katsoo häntä
monta ihmistä seisoo korkean lumiveistoksen vierellä talvisessa maisemassa

Tutkimassa biosfäärialuetta: vierailu helmikuussa 2023 ​

Yhteistyö alkoi helmikuussa 2023, kun kaksikko vieraili ensimmäistä kertaa Pohjois-Karjalan biosfäärialueella. Kuvaukset tapahtuivat talvisessa ympäristössä. Lieksa on molemmille tuttu, sillä Riitan suku on Kelvästä, ja osa aiemmista Lautasen kokoiset silmät -teoksista on kuvattu tuolla alueella.

 

Kaikilta kuvatuilta ihmisiltä kysyttiin samat kysymykset: Mitä biosfäärialueella asuminen tarkoittaa? Millaisia toimivia ratkaisuja tai elämäntapoja täällä on muodostunut? Miten he navigoivat alueellaan tapahtuvissa muutoksissa ja ovatko he kehittäneet ratkaisuja, joilla voi olla maailmanlaajuisia vaikutuksia? Haastattelujen perusteella luotiin puettava veistos kunkin yhteistyökumppanin valitsemista lähiympäristön luonnollisista elementeistä, ja tapaamisen lopuksi otettiin muotokuva heidän valitsemissaan maisemissa.

 

Tutkimassa biosfäärialuetta: vierailu syyskuussa 2023

Keväällä alkaneita haastatteluja ja kuvauksia jatkettiin syksyllä toisella vierailulla.

Taiteilijaresidenssien aikana Pohjois-Karjalan biosfäärialueella, Riitta ja Karoline tuottivat uusia teoksia yhteistyössä kyläpäälliköiden, suden jäljittäjäksi ryhtyneen hiihdon olympiamestarin, kosteikkojen ennallistamisen pioneereiden, ennallistajien, metsästäjien, turvealan ammattilaisten ja paikallisten yrittäjien kanssa.

 

kaksi naista seisoo kosteikolla ja yksi istuu maassa
Naisen pää nousee vedestä ja siinä on puolukoita.
Eyes as Big as Plates (Finland 2023) © Karoline Hjorth & Riitta Ikonen

Touko- ja kesäkuu 2024: Näyttely Kolin Luontokeskus Ukossa

Syntyneet muotokuvat ja tekstit tulevat olemaan ensimmäistä kertaa esillä Kolin luontokeskus Ukossa 2.5.-27.6.2024.

 

Näyttelyn avajaisia vietetään 7.5. klo 15-19. Tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua valokuvanäyttelyyn, jossa on esillä biosfäärialueella vuonna 2023 kuvattuja teoksia sekä tavata taiteilija Riitta Ikonen.

 

Avajaisissa esitellään myös uutta kouluyhteistyöprojektia, jossa oppilaat tekevät omia töitä Eyes as Big as Plates -metodilla. Tämä aloite tarjoaa paikallisille lapsille ja nuorille mahdollisuuden keskittyä tärkeisiin ympäristökysymyksiin Pohjois-Karjalassa.

 

Oppilaat haastattelevat ja kuvaavat henkilöitä, jotka heidän mielestään ansaitsevat alustan tärkeiden asioiden esiin tuomiseen. Rantakylän normaalikoulun ja Kolin koulun oppilaiden töitä tulee esille samanaikaisesti näyttelyn kanssa.
 
Kolin näyttelyn avajaisissa tiede ja taide kohtaavat Veden taju -tutkimusryhmän ja Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kanssa järjestettävässä Veden tajusta toimintaan -keskustelutilaisuudessa. Lämpimästi tervetuloa osallistumaan vuoropuheluun ja tutustumaan näyttelyyn Kolin huipulle!

 

Tilaisuuden ohjelma:

Klo 15-16 Näyttelyn avajaiset

Klo 16-18 Veden tajusta toimintaan -keskustelutilaisuus yhteistyössä Veden taju -hankkeen kanssa

Klo 18-19 Kuplivaa ja vapaata seurustelua

 

 

Näyttelyyn ja avajaisiin on vapaa pääsy.

 

Huom! Veden taju -hanke järjestää ilmaisen bussikyydin Joensuusta avajaisiin 7.5. Bussi lähtee yliopistolta klo 14 ja palaa klo 20. Bussikuljetus on ilmainen. Ilmoittaudu bussiin mukaan 30.4. mennessä: https://link.webropolsurveys.com/S/34F555929CB41032